Megjelent az MSZ EN ISO/IEC 17043:2023 szabvány

Az MSZ EN ISO/IEC 17043:2023 szabvány a jártassági vizsgálatot szervezők általános kompetenciakövetelményeit tartalmazza. A jelen változat a 2010-ben kiadott első verzió felülvizsgálatának az eredménye. A szabvány főbb változásai közé tartozik az ISO/IEC 17025:2017 és az ISO 13528:2022 szabványokkal való harmonizáció, valamint az a követelmény, hogy a vizsgálati és kalibrálási tevékenységek, valamint a jártassági vizsgálati tételek megfeleljenek a vonatkozó ISO megfelelőségértékelési szabványok vonatkozó követelményeinek.

A szabvány nem csak a jártassági vizsgálatot szervezők tevékenységére vonatkozóan tartalmaz követelményeket, hanem azon laboratóriumok számára is, amelyek laboratóriumok közötti összemérések (ILC vagy small ILC) szervezése révén kívánják eredményeik érvényességét bizonyítani.

A szabvány magyar nyelvű változatának kidolgozásához az Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabvány magyar nyelvű kiadását.

https://www.mszt.hu/hu-hu/szabvanyositas/hirek/2024/01/megfelelosegertekeles-jartassagi-vizsgalatok

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.